Tècniques reconstrucció mamària

Tècniques reconstrucció mamària

Tècniques reconstrucció mamària

El càncer de mama és el tipus de càncer més freqüent en dones. En els últims anys gràcies a la detecció precoç, els avanços que permeten tractaments sistèmics i quirúrgics personalitzats, i l’abordatge de la malaltia per equips multidisciplinaris, s’ha aconseguit millorar la supervivència a llarg termini.

L’extirpació tumoral és realitzada per part el seu cirurgià/a oncològic/a. Es pot realitzar extirpant només el tumor (tumorectomia) o extirpant part (quadrantectomia) o tota la mama (mastectomia) segons la mena de tumor que tingui. La mastectomia pot extirpar tota la glàndula amb la pell i mugró (mastectomia simple) o extirpar la mama conservant pell i/o mugró (mastectomia estalviadora de pell).

La reconstrucció de mama, la finalitat de la qual és restaurar la funcionalitat i l’estètica de la zona extirpada, es realitza amb diferents tècniques segons el tractament oncològic realitzat. Per a reconstruir la mama influeix la cirurgia que li hagin fet prèviament i si ha rebut o rebrà radioteràpia. Els tractaments sistèmics també influeixen en la qualitat dels teixits, però menys que els comentats prèviament.

La reconstrucció mamària es realitza per part del seu cirurgià/a plàstic/a, i pot realitzar-se en dos temps:

– Reconstrucció immediata: es fa alhora que l’extirpació del tumor.
– Reconstrucció diferida: es fa mesos o anys després d’haver acabat tot el tractament oncològic.

Quines tècniques s’utilitzen per a reconstruir la mama?

Cada tècnica ha d’adequar-se a les característiques de cada pacient. Serà comentada en consulta amb el seu cirurgià/a plàstic/a i es decidirà conjuntament segons el seu tractament oncològic realitzat.

Tècniques amb teixit autòleg:

  • Tècniques oncoplàstiques: utilitzen el teixit sa de la mama per a reconstruir la zona de mama extirpada.
  • Tècniques microquirúrgiques: Són aquelles cirurgies que utilitzen teixits de zones del cos diferents a la mama i amb la seva aportació vascular es transfereixen a la mama, precisen una sutura vascular microquirúrgica. Són les tècniques més complexes, la més sovint utilitzada és el Diep, que utilitza teixit abdominal infraumbilical per a reconstruir la mama. Té com a avantatge un resultat natural. La cicatriu resultant és semblant a la realitzada en l’abdominoplàstia. Altres zones donants per a penjolls micro quirúrgics de la mama són, per exemple, la zona del glutis o la cara interna de cuixes.
  • Penjoll pediculat de Múscul Dorsal Ample: és un múscul que es troba a l’esquena, molt pròxim a la mama. La cirurgia es realitza amb una incisió a l’esquena, habitualment, i si és possible, es fa de forma horitzontal per a poder dissimular-la amb el sostenidor. Segons el volum de la mama sana es pot associar a empelt de greix o col·locar una pròtesi sota aquest.

Cirurgia Plàstica i Medicina Estètica a Girona dirigida pel Dr. Josep M. Ribas Puntí.

 

INFORMACIÓ DE CONTACTE
Consultes externes mòdul A
HORARI

De dilluns a divendres de 9:00 a 20:00 hores.

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a info@cirurgiaplasticagirona.com

× Et podem ajudar?