Mastectomia i reconstrucció mamària

Mastectomia i reconstrucció mamària

Mastectomia i reconstrucció mamària

La Mastectomia és la cirurgia per a extirpar el teixit mamari. És probable que també s’extirpi part de la pell i el mugró. No obstant això, la cirurgia que conserva el mugró i la pell ara es pot fer amb més freqüència. La cirurgia gairebé sempre es fa per a tractar el càncer de mama.

Descripció

Abans de començar la cirurgia, s’aplica anestèsia general. Això significa que estarà adormida i sense dolor durant l’operació.

Hi ha diferents tipus de mastectomies. La que utilitzi el cirurgià dependrà de la mena de problema mamari que vostè tingui. La majoria de les vegades, la mastectomia es duu a terme per a tractar el càncer. No obstant això, a vegades es fa per a prevenir el càncer (mastectomia profilàctica).

El cirurgià farà un tall en la mama i durà a terme una d’aquestes operacions:

  • Mastectomia amb preservació del mugró: El cirurgià extirpa tota la mama, però deixa intacte el mugró i la arèola (el cercle pigmentat al voltant del mugró). Si té càncer, el cirurgià pot fer una biòpsia dels ganglis limfàtics en la zona de l’axil·la per a veure si el càncer s’ha disseminat.
  • Mastectomia amb preservació de la pell: El cirurgià extirpa la mama amb el mugró i la arèola amb un mínim de remoció de pell. Si té càncer, el cirurgià pot fer una biòpsia dels ganglis limfàtics en la zona de l’axil·la per a veure si el càncer s’ha disseminat.
  • Mastectomia simple o total: El cirurgià extreu tota la mama juntament amb el mugró i la arèola. Si té càncer, el cirurgià pot fer una biòpsia dels ganglis limfàtics en la zona de l’axil·la per a veure si el càncer s’ha disseminat.
  • Mastectomia radical modificada: El cirurgià extreu tot el teixit mamari amb el mugró i la arèola juntament amb alguns dels ganglis limfàtics de l’axil·la.
  • Mastectomia radical: El cirurgià extirpa la pell sobre la mama, tots els ganglis limfàtics axil·lars i els músculs pectorals. Aquesta cirurgia rares vegades es realitza.

Després, la pell es tanca amb sutures (punts de sutura).
Amb freqüència, es deixen col·locats un o dos tubs o drenatges plàstics en el pit per a extreure el líquid addicional del lloc on el teixit mamari solia estar.

Un cirurgià plàstic pot ser capaç de començar la reconstrucció de la mama durant la mateixa operació. Vostè també pot optar per sotmetre’s a una reconstrucció de la mama posteriorment. Si li fan una reconstrucció, una mastectomia amb preservació de la pell o del mugró pot ser una opció.

La mastectomia demorarà aproximadament de 2 a 3 hores.

 

Per què es realitza el procediment

DONES A QUI SE’LS DIAGNOSTICA CÀNCER DE MAMA

La raó més comuna per a realitzar una mastectomia és el càncer de mama.

Si a vostè li diagnostiquen càncer de mama, parli amb el seu proveïdor d’atenció mèdica sobre les opcions:

Una tumorectomia és quan només s’extirpen el càncer de mama i el teixit al voltant del càncer. També es denomina teràpia de conservació de la mama o mastectomia parcial. Es deixarà la major part de la mama.
Una mastectomia és quan s’extirpa tot el teixit mamari.

Vostè i el cirurgià han de tenir en compte:

La grandària i localització del tumor
La pell compromesa pel tumor
La quantitat de tumors que hi ha en la mama
Quina quantitat de la mama està afectada
La grandària de les mames
La seva edat
El seu historial clínic que la pot excloure d’una conservació de la mama (això inclou radiacions anteriors en les mames i unes certes afeccions)
Els seus antecedents familiars
La seva salut general i si vostè ha arribat a la menopausa
La decisió de la millor opció per al seu cas pot ser difícil. Vostè i els proveïdors que estan tractant el seu càncer de mama prendran la millor decisió junts.

 
DONES AMB RISC DE PATIR CÀNCER DE MAMA

Les dones que tenen un risc molt alt de presentar càncer de mama poden optar per fer-se una mastectomia preventiva (profilàctica) per a reduir el risc d’aquest càncer.

Vostè pot tenir un risc més alt de patir càncer de mama si un o més parents pròxims han sofert la malaltia, sobretot a primerenca edat. Les proves genètiques (com BRCA1 o BRCA2) poden ajudar a mostrar que vostè té un risc alt. No obstant això, fins i tot amb una prova genètica normal, vostè encara pot tenir un alt risc de patir càncer de mama, depenent d’altres factors. Pot ser útil reunir-se amb un assessor genètic per a avaluar el seu nivell de risc.

La mastectomia profilàctica només ha de fer-se després d’una reflexió i anàlisi molt acurada amb el metge, un assessor genètic, la seva família i sers estimats.

La mastectomia redueix enormement, però no elimina, el risc de càncer de mama.

Publica un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cirurgia Plàstica i Medicina Estètica a Girona dirigida pel Dr. Josep M. Ribas Puntí.

 

INFORMACIÓ DE CONTACTE
Consultes externes mòdul A
HORARI

De dilluns a divendres de 9:00 a 20:00 hores.

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a info@cirurgiaplasticagirona.com

× Et podem ajudar?