Trasplantat amb èxit per primera vegada un cor de porc a un humà

Trasplantat amb èxit per primera vegada un cor de porc a un humà

Trasplantat amb èxit per primera vegada un cor de porc a un humà

L’operació obre un nou ventall de possibilitats per a tots els pacients que sofreixen l’escassetat d’òrgans humans.

La medicina comença el 2022 aconseguint una nova fita, per primera vegada s’ha aconseguit trasplantar amb èxit un cor de porc a un humà. El pacient, un home de 57 anys, patia una malaltia cardíaca terminal, per la qual cosa aquest òrgan modificat genèticament era la seva última esperança. Tres dies després d’haver-se realitzat l’operació, el receptor es troba en bon estat i sota vigilància mèdica. Si es confirma la seva bona evolució, l’operació obre un nou ventall de possibilitats per a tots els pacients que sofreixen l’escassetat d’òrgans humans disponibles per a trasplantaments.

La cirurgia històrica va durar més de vuit hores i va ser realitzada amb èxit divendres passat en el Centre Mèdic de la Universitat de Maryland UMSOM.“Aquest trasplantament d’òrgans va demostrar per primera vegada que un cor animal modificat genèticament pot funcionar com un cor humà sense un rebuig immediat per part del cos”, ressalten els facultatius que van intervenir en l’operació.

Segons la institució americana, el trasplantament d’un cor de porc “era l’única opció disponible per al pacient”, ja que diversos hospitals havien descartat la possibilitat de fer-li un trasplantament convencional. “Era morir o fer aquest trasplantament. Vull viure. Sé que és un tir a la foscor, però és la meva última opció”, va assegurar el pacient, David Bennet, un dia abans de la cirurgia, qui serà monitorat acuradament durant els pròxims dies i setmanes per a determinar si el trasplantament brinda beneficis per a salvar vides.

La solució definitiva per a erradicar l’escassetat d’òrgans?

“Ha estat una cirurgia revolucionària i ens acosta un pas més a la solució de la crisi d’escassetat d’òrgans. Simplement, no hi ha suficients cors humans de donants disponibles per a complir amb la llarga llista de receptors potencials”, assegura Bartley P. Griffith, qui va trasplantar quirúrgicament el cor de porc al pacient. En el mateix sentit es mostra Muhammad Mohiuddin, director científic del programa de xenotrasplants (d’animals a éssers humans) de la universitat: “Si funciona, llavors hi haurà un subministrament inesgotable d’aquests òrgans per a pacients que pateixen”.

El problema en aquesta mena d’operacions és que el cos dels pacients rebutja ràpidament els òrgans animals. Els xenotrasplants es van provar per primera vegada en la dècada de 1980, però es van abandonar en gran manera després del cas de Stephanie Fae Beauclair (coneguda com Baby Fae) en la Universitat de Lloma Bufona (Califòrnia). El bebè, que va néixer amb una afecció cardíaca mortal, va rebre un trasplantament de cor de babuí i va morir un mes després del procediment degut al rebuig del sistema immunitari al cor trasplantat.

Per què es va autoritzar el trasplantament d’un cor de porc?

En el cas de Bennett, la diferència amb els xenotrasplants anteriors es troba en què els cirurgians van utilitzar el cor d’un porc que va ser sotmès a edició genòmica per a retirar-li un sucre de les cèl·lules responsables del rebuig gairebé immediat d’òrgans. En l’edició també es van inserir gens que els científics creuen poden facilitar l’acceptació de l’òrgan.

L’Administració de Drogues i Aliments dels EUA (FDA) va atorgar l’autorització d’emergència per a la cirurgia en la vespra d’any nou a través de la seva disposició d’accés ampliat (ús compassiu). Un mecanisme que s’utilitza quan un producte mèdic experimental, en aquest cas el cor de porc modificat genèticament és l’única opció disponible per a un pacient que enfronta una afecció mèdica greu o potencialment mortal. L’autorització per a procedir es va concedir amb l’esperança de salvar la vida del pacient.

“Aquesta és la culminació d’anys de recerca molt complicada per a perfeccionar aquesta tècnica en animals amb temps de supervivència que superen els nou mesos. La FDA va usar les nostres dades i les dades del porc experimental per a autoritzar el trasplantament en un pacient amb malaltia cardíaca en etapa terminal que no tenia altres opcions de tractament”, explica Mohiuddin, qui creu que el procediment reeixit ha proporcionat informació valuosa per a ajudar la comunitat mèdica a millorar un mètode que pot salvar vides en futurs pacients.

Revivicor, una empresa de medicina regenerativa amb seu en Blacksburg va ser qui va proporcionar el porc modificat genèticament al laboratori de xenotrasplants de la UMSOM. En el matí de la cirurgia de trasplantament, l’equip quirúrgic dirigit per Griffith i Mohiuddin, va extreure el cor del porc i el va col·locar en el dispositiu de perfusió XVIVO Heart Box, una màquina que conserva el cor fins a la cirurgia.

Els metges-científics també van utilitzar un nou fàrmac juntament amb els fàrmacs antirebuig convencionals, que estan dissenyats per a suprimir el sistema immunitari i evitar que el cos rebutgi l’òrgan estrany. El nou fàrmac utilitzat és un compost experimental elaborat per Kiniksa Pharmaceuticals.

Cirurgia Plàstica i Medicina Estètica a Girona dirigida pel Dr. Josep M. Ribas Puntí.

 

INFORMACIÓ DE CONTACTE
Consultes externes mòdul A
HORARI

De dilluns a divendres de 9:00 a 20:00 hores.

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a info@cirurgiaplasticagirona.com

× Et podem ajudar?