Què és la cirurgia plàstica reparadora?

Què és la cirurgia plàstica reparadora?

Què és la cirurgia plàstica reparadora?

La cirurgia reconstructiva, també anomenada reparadora, es realitza sobre estructures “deformades” del cos, motivades per problemes congènits, del desenvolupament o del creixement, traumatismes, malalties o tumors. Se sol utilitzar per millorar la funció de la part danyada de la forma més estètica possible, intentant que quedi el més semblant a com estava originalment. Encara que també pot realitzar-se per millorar l’aspecte físic del pacient. És una àrea específica dins de la cirurgia plàstica.

DIFERÈNCIES AMB LA CIRURGIA ESTÈTICA

La cirurgia estètica es realitza amb el propòsit de millorar l’aspecte de les estructures corporals, motivat per la intenció de millorar l’atractiu físic i sentir-se millor amb un mateix.

No obstant això, la cirurgia reparadora millora una part del cos danyada, a més de fer-la més estètica.

Aquest tipus de cirurgia només la poden realitzar els cirurgians plàstics. És important que el pacient sàpiga molt bé que la persona que està operant està perfectament qualificada.

QUI RECORRE MÉS A AQUEST TIPUS DE CIRURGIA?

Del total de les persones que es realitzen aquest tipus de cirurgia, destaquen notablement les dones al voltant del 80%, pel que fa als homes amb només un 20% es realitza una cirurgia d’aquest tipus.

A Espanya les intervencions més comunes són: la mamoplàstia, sobretot després de passar un càncer de mama. L’eliminació de cicatrius o malformacions. O la correcció d’una mala operació estètica ja realitzada.

EN QUINES PARTS ES REALITZA?

1- En cap i coll: Les cirurgies més comunes solen ser: el llavi leporí, anòtia i micròtia, que són deficiències en les orelles. Fractures en l’esquelet craniofacial, seqüeles de cirurgies o tumors.

Altres de les més freqüents són la reducció de pell penjant o empelts d’aquesta.

També pot realitzar-se per corregir defectes al nasal, dificultats en la respiració, reconstrucció d’orelles per mossegades, seqüeles de traumatismes, cicatrius … És possible arribar a reparar la mandíbula, tumors a la base del crani o fins i tot la paràlisi facial.

2- En extremitats: Normalment solen ser reconstruccions de tumors o reparacions danys estètics per la fractura d’algun os. Igualment poden realitzar reimplants d’extremitats, corregir defectes a les mans, com pot ser la polidactília, o a les cames.

A més és molt usual tractar la síndrome de túnel carpià, la malaltia de Dupuytren, la rizartrosi i els ganglis. Fins i tot poden fer-se reconstruccions en els tendons i en els nervis.

3- En tronc i mames: Per excel·lència, el més habitual és la reconstrucció de les mames després d’haver patit un càncer. Poden realitzar-se també arranjaments a la paret abdominal, es reparen diàstasis del recte, hèrnies, pèrdua massiva de pes, Síndrome de Poland, mames tuberoses, etc.

4- En genitals: Aquí s’inclou la cirurgia de canvi de sexe, però les més freqüents solen ser les pròtesis testiculars, reparació de la fimosi, hipospàdies, reconstruir o estrènyer la vagina.

PROCEDIMENTS

Microcirurgia: A la clínica o hospital on es realitzin aquests tipus de procediments, han de tenir un equip molt preparat, ja que l’interventor, en aquest cas el cirurgià ha de treballar amb un bon material i adequat a aquest tipus de cirurgies.

Empelts: En alguns casos, la cirurgia plàstica reparadora com pot ser reconstruccions, cremades, etc. necessiten empelts ossis, de pell, nervis i altres teixits que s’obtenen d’altres parts del cos que estiguin sanes i que no són tan visibles.

Reimplants: Les amputacions de membres com braços, cames, mans, dits, etc. per accidents, es poden reimplantar un cop aplicats els primers auxilis. Això passa si l’amputació ha estat neta i no s’han causat grans destrosses al teixit, ja que si això és així dificultarà la intervenció o fins i tot no es podrà realitzar.

Reconstrucció mamària: Aquesta intervenció és molt freqüent les dones que han patit càncer de mama. Actualment, es pot fer una reconstrucció mamària en la mateixa intervenció que la mastectomia (amputació de mama per causa de càncer) només si s’utilitza els teixits propis del pacient.

Si això no és així, primer s’haurà de realitzar la mastectomia i quan hagi finalitzat aquesta intervenció es realitzarà la reconstrucció mamària. En aquest cas, es realitzarà utilitzant una pròtesi de silicona i després es procedirà amb la reconstrucció del peix i l’aurèola.

PATOLOGIES

Craniosinostosis: És un defecte de naixement en el qual les unions dels ossos del nadó es tanquen de forma prematura i impedeixen el seu creixement d’una forma normal. A mesura que el nadó creix es pot anar deformant més.

Llavi leporí i fenedura palatina: És un defecte congènit que es desenvolupa durant els primers mesos d’embaràs i pot desembocar en què la boca i les fosses nasals es comuniquin, a més de ser un problema estètic per a la persona que el pateix.

Mastectomia: És l’amputació dels pits pel càncer de mama.

Traumatismes: Després de patir accidents es poden deixar grans seqüeles amb pèrdua de teixits que poden afectar funcionalment a les parts en què es produeixen, com pot ser el cas de les cames. A més, pot produir-se l’amputació d’algun membre, mà o dit.

Cremades: Pot venir provocat per estar en contacte amb líquids calents o objectes, un incendi, explosió i altres causes, que fan que es quedin marques a la pell que no són gens estètiques i fins i tot poden afectar els músculs de la zona afectada.

Queloides: Són cicatrius irregulars que queden pel creixement excessiu de la pell per la formació excessiva de col·lagen durant la reparació de teixit després d’una cirurgia.

Cirurgia Plàstica i Medicina Estètica a Girona dirigida pel Dr. Josep M. Ribas Puntí.

 

INFORMACIÓ DE CONTACTE
Consultes externes mòdul A
HORARI

De dilluns a divendres de 9:00 a 20:00 hores.

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a info@cirurgiaplasticagirona.com

× Et podem ajudar?