Microcirurgia: què és i quines són les seves aplicacions?

Microcirurgia: què és i quines són les seves aplicacions?

Microcirurgia: què és i quines són les seves aplicacions?

Aquest tipus de cirurgia es caracteritza per la realització de delicats procediments quirúrgics que requereixen de microscopi per a poder ser duts a terme.

Els ulls, el cervell, els vasos sanguinis i fins i tot els tumors. Totes les operacions quirúrgiques en les quals s’hagi de treballar de forma extremadament precisa a causa de la naturalesa dels òrgans i teixits afectats pot requerir de l’ús de microscopis, perquè ha d’aconseguir-se la màxima precisió per a evitar danys durant l’operació.

I aquí és on entra en joc la microcirurgia, que són el conjunt de procediments quirúrgics en els quals l’equip mèdic utilitza microscopis o lents d’augment per a treballar de la forma més precisa possible quan cal reparar òrgans o teixits delicats.

En l’article d’avui parlarem sobre la microcirurgia, detallant tant la naturalesa d’aquesta tècnica com les seves principals aplicacions en el món de la medicina.

Què és la microcirurgia?

La microcirurgia és el procediment quirúrgic realitzat en parts del cos que requereixen d’un microscopi per a poder ser observades correctament i, per tant, poder operar en elles o reparar-les amb majors garanties.

Aquestes tècniques són especialment importants en el camp de la reconstrucció de teixits, perquè permet unir els vasos sanguinis i els nervis després de realitzar trasplantaments. A més, permet solucionar problemes i malalties en els òrgans més sensibles, com per exemple els ulls o el cervell.

D’igual manera, la microcirurgia ha permès fer increïbles avanços en el món de l’oncologia, perquè la majoria de tumors han d’extirpar-se seguint aquestes tècniques.

Sigui com sigui, la microcirurgia engloba tots aquells procediments quirúrgics que hagin de realitzar-se de forma extremadament precisa i minuciosa, per la qual cosa es necessiten utensilis com els microscopis o les lupes per a augmentar el rang de visió dels cirurgians.

Quines són les seves aplicacions?


El rang d’aplicacions de la microcirurgia és immens. De fet, actualment moltes tècniques operatòries es realitzen utilitzant microscopis per a garantir l’èxit del procediment. De totes maneres, a continuació presentem un recopilatori d’alguns dels seus usos més comuns.

1- Reimplant d’estructures amputades

Un reimplant és una tècnica quirúrgica en la qual un òrgan amputat, sempre que s’arribi a temps abans que comencin a morir les cèl·lules, torna a col·locar-se en el seu lloc correcte. Els accidents de trànsit, accidents laborals, aixafaments, esquinçaments… Hi ha moltes situacions traumàtiques que poden portar a l’amputació d’alguna part del cos.

En cas que la part amputada continuï sent viable, si inicia el procediment de reimplantació. I aquí és on entra en joc la microcirurgia, perquè no sols es necessita que la part del cos amputada torni al seu lloc, també ha de procurar-se que aquesta recuperi la seva funcionalitat.

Per a això, no sols és necessari suturar les estructures òssies, musculars i epitelials, també han d’unir-se els vasos sanguinis i nervis, els quals són extremadament sensibles i seria impossible realitzar l’operació sense l’ús de microscopis. Gràcies a la microcirurgia, el pronòstic d’algú que ha sofert una amputació, si bé mai es recupera per complet la funcionalitat prèvia, és molt bo.

2- Cirurgies otorrinolaringològiques

Els cirurgians otorrinolaringòlegs realitzen operacions quirúrgiques de molt alta complexitat que involucren el nas, les oïdes i la gola. I és que a causa de la sensibilitat d’aquestes estructures corporals, normalment es necessiten microscopis o altres aparells d’augment visual per a operar correctament i resoldre trastorns i malalties.

L’extirpació de la glàndula tiroides, l’extirpació de tumors de la glàndula hipòfisi, la reparació de lesions en el timpà, la cirurgia del càncer de gola, els tumors que es desenvolupen a l’interior de l’oïda, la cirurgia dels sins paranasals, etc, són només alguns dels exemples de procediments que han de realitzar-se mitjançant la microcirurgia per a garantir no sols l’èxit de l’operació, sinó per a evitar que els teixits i òrgans involucrats es danyin durant la realització.

3- Cirurgia plàstica

La microcirurgia és de vital importància en l’àmbit de la cirurgia plàstica, que és el camp de la medicina encarregat d’oferir procediments quirúrgics a les persones que, ja sigui per accidents traumàtics o errors congènits, desitgen sotmetre’s a la reparació d’algun dels seus teixits corporals.

També existeix la cirurgia plàstica estètica, que és la que es realitza en persones sanes que no han sofert traumatismes ni defectes de naixement però que volen millorar el seu aspecte físic sotmetent-se a aquestes intervencions.

Sigui com sigui, l’operacions de cirurgia plàstica han de realitzar-se mitjançant les tècniques de microcirurgia, perquè permet la manipulació i assegurament de la funcionalitat quan es treballa amb teixits vius: pell, músculs, ossos, nervis, vasos sanguinis… Aquestes operacions, ja siguin en la cara o altres parts del cos, no podrien dur-se a terme sense l’ús de microscopis.

4- Vasectomia

La vasectomia és una operació quirúrgica que es realitza en els homes que no desitgen tenir més fills. Consisteix en un procediment en el qual es tallen els conductes deferents, que són els tubs que transporten els espermatozoides des dels testicles fins a la uretra per a aconseguir l’ejaculació.

Un home que se sotmet a la vasectomia ja no pot deixar embarassada a una dona ja que els espermatozoides no surten dels testicles. De totes maneres, donada la sensibilitat dels teixits i òrgans pròxims i a la dificultat de realitzar la intervenció sense causar danys, la vasectomia ha de realitzar-se mitjançant tècniques de microcirurgia.

5- Cirurgies oculars


Els ulls són potser els nostres òrgans més sensibles, i en totes les operacions oculars hi ha risc de danyar la visió. Per això, operacions com la cirurgia de cataractes o altres intervencions, han de realitzar-se per microcirurgia. I és que ha d’assegurar-se la màxima sensibilitat i precisió per a corregir el mal i reduir el risc que els ulls siguin danyats.

6- Lligadura de trompes


La lligadura de trompes és una operació quirúrgica per a tancar les trompes de Fal·lopi d’una dona, que són les connecten els ovaris amb l’úter. Al realitzar-se, la dona ja no podrà quedar embarassada. Donada la precisió necessària i l’existent risc de danyar estructures pròximes, aquesta tècnica ha de realitzar-se per microcirurgia. D’aquesta manera, es garanteix tant l’èxit de l’operació com un bon pronòstic de la dona.

7- Tractaments oncològics


L’extirpació de tumors, sigui com sigui la regió del cos en la qual aquests es troben, requereix de la màxima precisió possible. Per això, han de realitzar-se per microcirurgia, especialment si són tumors presents a les regions més sensibles del cos com el cervell. Gràcies a la microcirurgia, molts càncers poden ser tractats sense necessitat de sotmetre’s a quimioteràpia, radioteràpia o altres tractaments més agressius.

8- Cirurgia vascular


Els trastorns que involucren als vasos sanguinis, a causa de la petita grandària d’aquests i a la seva sensibilitat, han de realitzar-se mitjançant microcirurgia. I és que aquestes tècniques permeten el correcte tractament de problemes com les varices, l’aterosclerosi, trombosi, aneurismes, traumatismes vasculars…

Sigui com sigui, la microcirurgia permet tant l’observació correcta de l’estat de les artèries i les venes del cos com la reparació de lesions o trastorns que puguin sorgir en ells, alguna cosa que resultaria impossible sense un augment del camp de visió, perquè la precisió requerida és màxima.

9- Cirurgia neurològica


Totes les cirurgies que involucren el tractament de problemes en el sistema nerviós han de realitzar-se mitjançant microcirurgia. I és que resoldre anomalies en els nervis i fins i tot en el cervell requereix d’una precisió màxima, perquè són extremadament sensibles a les lesions.

La neurocirurgia s’encarrega del tractament de diferents malalties: tumors de la medul·la espinal, tumors cerebrals, traumatismes cranials, lesions en els nervis de l’organisme, hemorràgies cerebrals, anomalies cerebrals…

Donada la precisió requerida i a l’extrema sensibilitat del sistema nerviós, perquè hi ha risc que les operacions que involucren la seva manipulació derivin en discapacitats permanents, han de realitzar-se amb microcirurgia.

10- Tractament d’infeccions òssies


Els ossos són teixits vius i poden infectar-se, sofrint així malalties com l’osteomielitis, en la qual els bacteris patògens aconsegueixen arribar als ossos a través de la sang o per ferides obertes i els infecten.

Depenent de la gravetat de la infecció, és possible que aquestes malalties òssies hagin de tractar-se mitjançant tècniques quirúrgiques, les quals hauran de ser pròpies de la microcirurgia, perquè la precisió necessària per a garantir l’èxit és molt alta i s’ha de minimitzar el risc de danyar els ossos.

Per això, gràcies a la microcirurgia, els metges poden obrir la zona de l’os afectada i drenar el pus present en ell, realitzar un trasplantament d’os en cas que la infecció hagi causat molts problemes i fins i tot extreure objectes estranys en cas que la infecció hagi vingut provocada per la presència de cossos procedents de l’exterior.

11- Trasplantaments


Seguint en la línia dels reimplants de parts del cos amputades, la microcirurgia també permet el trasplantament de petites porcions de teixit d’una part del cos a una altra. Això és molt comú després d’haver sofert cremades greus o accidents traumàtics.

La microcirurgia permet extreure una part de teixit (generalment pell) d’una part del cos i tornar-lo a col·locar en una regió danyada, garantint la vitalitat de les cèl·lules presents en l’empelt i reduint el risc de complicacions.

D’igual manera, en cas que l’empelt procedeixi d’una altra persona donant, viva o morta, també ha de realitzar-se per microcirurgia, ja siguin teixits o òrgans.

Cirurgia Plàstica i Medicina Estètica a Girona dirigida pel Dr. Josep M. Ribas Puntí.

 

INFORMACIÓ DE CONTACTE
Consultes externes mòdul A
HORARI

De dilluns a divendres de 9:00 a 20:00 hores.

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a info@cirurgiaplasticagirona.com

× Et podem ajudar?